logo-
- Patalanmajan metsästysseura

>Esittely

>Yhteystiedot

>Ajankohtaista

>Kokoukset

>Riistakortti

>Kuvagalleria

>Historia

>Riistakannat

>Legendaa

>Linkit

>Säännöt

>Pilkkikisa tulokset

Sivustolla vierailijoita:

36740

Patalanmajan Metsästysseura ry

(Tiedot koottu PMS:n kokouspöytäkirjoista ja muista lähteistä)

Metsästys on Koron, Vaskuun ja Kantoperän alueilla ollut aina merkittävää - aikaisempina vuosina jopa elinkeino. Nimi Patalanmaja juontunee 1500-luvun tienoilta, jolloin ensimmäiset kalastajat ja eräkävijät rantautuivat Patalaan ja perustivat sinne savupirtin majakseen metsästysretkiensä tukikohdaksi.

Monet paikannimet viittaavat eränkäyntiin tällä alueella. Koron ja Vaskuun kylän rajamailla sijaitsevan Vironmäen nimi juontaa eränkäynnin alkuajoilta, jolloin metsästäjällä oli eräpolullaan lukuisia ansoja, joita hän kiersi kokemassa. Tuon ansapolun nimitys oli virkatie eli metsästäjä kiersi virkatietä ja siitä nimitys Vironmäki. Lisäksi löytyy mm. Paulakallio, Karhunotko, Soidinsuo, Susimäki, Susivuori, Saukkolampi, Mäyrävuori, Kotkainniemi yms. riistaeläimiin ja eränkäyntiin liittyviä paikannimiä.

Vielä 1950-luvulla ketunnahka oli arvossaan ja yhdellä ketunnahalla saattoi ansaita saman mitä metsätyöntekijä sai koko kuukauden ansiona. Samoin oravannahat olivat vielä arvossaan ja niidenkin pyynnillä erämies sai merkittävää tuloa. Myös metsäkanalintujen kannat olivat hyvät ja metsopaisti toi tarpeellisen lisän monen mökkiläisen ruokapöytään. Hirviäkin oli vaikkakin ne vielä 1900-luvun alkuvuosikymmeninä olivat erittäin harvinaisia.

Hokkanen kirjoittaa Virtain historiassa, että hirven näkeminen oli suuri uutinen. Vuonna 1871 Keski-Suomi-lehti oli laatinut jutun siitä, että Virroilla oli nähty hirvi.

Metsästys oli järjestäytymätöntä ja perustui yksittäisten metsästäjien maanomistajilta saamiin metsästyslupiin. Patalanmajan alueella Vaskuulla oli muutaman metsästäjän yhteenliittymänä hirviseurue, joka oli vuokrannut metsästysmaita itselleen. Samoin Väinö Vironmäen seurueella oli Kantoperän valtion maa-alueet. Hyvin usein kuitenkin myös metsästys tapahtui metsästäjän ”omalla luvalla”.

Patalanmajan Metsästysseura ry perustetaan

Alueen metsästyksen harrastajat kokivat, että järjestäytynyt metsästysseuratoiminta on hyvä saada alkuun myös tällä alueella ja niin Vaskuun Pvy:n talolla pidettiin 14.10.1963 metsästysseuran perustava kokous. Puhetta kokouksessa johti Paavo Vaskuu ja sihteerinä toimi Väinö Vironmäki. Seuraa perustamassa oli 38 henkilöä.

Kokouksen 2 §:ssä päätetiin yksimieleisesti perustaa Patalanmajan Metsästysseura ry niminen seura alueelle, jonka rajoiksi kaavailtiin idästä lukien: Pohjasselkä-Helin-Saarilahti-Koronkylä-Patalankylä-Vaskiveden seuran rajaa myöden-Peräisenperä-Kantoperä-Kortesmaan valtion puisto—Ruohoperä-Seinäjoen maantie-Luodesperä.

Ensimmäiseen johtokuntaan valittiin: Pj. Eero Helin, vpj. Alpo Pohjasmäki, Matti Jussila, Toivo Rantanen ja siht. Väinö Vironmäki. Varajäsenkisi: Timo Luodes, Svantte Ylä-Patala, Ilmari Peräinen, Pentti Ruohomäki ja Taavi Marttila. Tilintarkastajiksi valittiin: Niilo Kulmala ja Uuno Heinola.

Metsästysmaiden vuokraus seuralle päätettiin aloittaa välittömästi ja siinä riittikin puuhaa johtokunnalle ensimmäisenä toimintavuotena.

Vuonna 1964 jäseniä seurassa oli 41 henkilöä ja vuokrattujen metsästysalueiden pinta-ala oli 6015 ha. Osa seuran metsästysalueista rauhoitettiin metsästykseltä ja sitä perinnettä on jatkettu aina näihin päiviin asti.

Tuohon aikaan varisten vähentäminen myrkyttämällä oli luvallista ja riistanhoitokokouksessa sovittiin myrkkymiehet ja haukkahäkkien pitäjät.

Vuonna 1965 seurassa oli jäseniä 75 henkilöä.

Vuosikokouksessa 18.03.1966 seuran puheenjohtajaksi valittiin edelleen Eero Helin ja Väinö Vironmäen pyydettyä eroa sihteerin tehtävistä, uudeksi sihteeriksi valittiin Ilmari Peräinen. Ilmari Peräinen hoitikin sihteerin tehtäviä siitä alkaen vakaasti ja ammattitaidolla 40 vuoden ajan. Vuoden 2006 kesäkokouksessa Ilmari Peräinen nimitettiin seuran ensimmäiseksi kunniajäseneksi.

Seuran puheenjohtajina ovat toimineet:

Eero Helin 1963 - 1967
Alpo Pohjasmäki 1967 – 1980
Ensio Ruohomäki 1980 – 1982
Olli Poukka 1982 – 1995
Väinö Ilomäki 1995 - 2006
Olli Koro 2006 – 2017
Petri Ilomäki 2017 –

Sihteerit:

Väinö Vironmäki 1963 – 1966
Ilmari Peräinen 1966 – 2006
Tapio Luuri 2007 -


Vuosien mittaan metsästysalueiden pinta-ala on kasvanut n. 9000 ha ja jäsenmäärä vakiintunut hieman yli 100 henkilöön. Perinteisen eräkulttuurin monipuolinen vaaliminen sekä luonnon kunnioittaminen kulkevat seuran toiminnassa kantavana ajatuksena.

 

© Patalanmajan
metsästysseura

 

:: Esittely :: Yhteystiedot :: Ajankohtaista :: Kokoukset :: Riistakortti :: Kuvagalleria :: Historia :: Riistakannat :: Legendaa :: Linkit ::